Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

Found no item!

Nacrt prijedloga Zakona o porodici (Obiteljski zakon),

koji je tek pušten u proceduru javne rasprave u Hrvatskoj, već prvog dana je izazvao brojne žestoke kritike i revolt zbog nekih odredaba, posebno one koja kaže da bez djece nema porodice.

U smislu ovog Zakona porodicu čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive.

Nacrtom predloženog zakona nije zadovoljan ni premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je na sjednici vlade ranije rekao da ubuduće nijedan zakonski akt neće moći da ide u javnost prije nego prođe koordinaciju u nadležnim tijelima vlade.

"Ovakvi dokumenti mogu izazvati veliku pažnju, a u vrlo su ranoj fazi rasprave, elektronskog savjetovanja s javnošću. Moramo se puno kvalitetnije koordinirati na nivou vlade", rekao je Plenković, prenijeli su hrvatski mediji.

Nacrtom novog predloženog Zakona o porodici šokirana je i bivša ministarka Milanka Oačić.

"Ovakva definicija porodice je užasno diskriminatorska. Zar više niste porodica ako vam je dijete umrlo", zapitala je ona.

Podsjetila je na postojanje preporuke Evropske unije da se porodica ne definiše zakonom jer su danas porodice toliko različite da ih je, kako je rekla, teško definisati.

"Najvjerovatnije ću pisati amandmane na te budalaštine", najavila je Opačićeva.

Doktor porodičnog prava, advokat Krunoslav Olujić kaže da taj nacrt diskriminiše mnoge, a kao primjer je naveo istopolne zajednice u kojima postoje djeca iz prethodnog braka.

Nije siguran, kaže, koliko je taj nacrt u skladu sa Ustavom, ali ni sa drugim međunarodnim dokumentima koje je Hrvatska potpisala, a sasvim sigurno nije u skladu s praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Prema njegovim riječima, ovaj nacrt je nastavlja ono što propagira desničarka Željka Markić, predsjednica udruženja "U ime obitelji".

Smatra i da aktualni zakon iz 2015. godine u cjelosti zadovoljava potrebe hrvatskog društva pa je, prema njegovim riječima, novi nepotreban.

 

(Vijesti.ba)