Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

Found no item!

Sinina je 1533. godine srednje veliko selo nahije Sokol. Imala je 21 kucu, sa 5 neoženjenihi primicura. Prihod Sinine tada je iznosio 3.475 akci, a pripadao je timaru Ejnehana.Ovo selo je tada najisturenije naselje nahije Sokol i uopce turskog carstva ka granici sa ugarskom koja je bila na rijeci Bosni,nizvodno od utvrde Doboj.Ovo naselje je, pored grada Gracanice,tokom cijelog 16. stolje?a imalo najbrž porastbroja stanovnika.

U 1548. godini Sinina ima 72 kucu i izbija na prvo mjesto medu svim seoskim naseljima nahije Sokol. Vjerovatno je obuhvatala širok prostor od današnjeg naselja ka planini Trebavi i rijeci Bosni na sjeveroistok.Sinina je sredinom 16. stoljeca vecim dijelom pripadala timaru Omera seraskera(ceribaše), a manjim dijelom njegovom sinu Mehmedu. Ukupan prihod sela je bio 8.574 akce. Najviše prihoda je donosila pšenica koje se proizvodilo oko 1000 tovara. Postojalo je i 5 mlinova. Posjedu navedenog Omera seraskera je pripadao i zemin pored sela.Naselje i dalje ubrzano raste, tako da pocetkom 17 stolje?a ima ukupno 129 kuca,a spominje se pod imenom Sjenina. To je tada, po broju stanovnika, daleko najvece naselje (naravno, poslije grada Gracanice) nahije Sokol, a u vrhu cijelog Gracanickog kadiluka. Te 1604. godine je bilo 35 muslimanskihkuca i 94 nemuslimanskih. Porez je iznosio 17.000 akci. Veci iznos poreza u nahiji imala je samo Gracanica. Najviše je donosila proizvodnja žitarica (pšenice, prosa jecma, raži, zobi) i šire od grožca.U Sjenini u to vrijeme postoji i nekoliko posjeda: zemin Podselic (u posjedu Osmana el Džindije), zemin Jahje (u posjedu njegovih Mehmed Zaimovic, bez naziva, tuš, Sarajevo, BiH sinova Alije, Mustafe i Muharema) i vinograd u posjedu Osmana ceribaše.Valjda se na ovo naselje odnosi podatak da u Sinini ili slicno u nahiji Sokol, 1711. godine, Salih i Ali imaju veliki posjed, zijamet cak od 67.100 akci. kuce muslimana, a ostale nemuslimana (neoženjenih 6, baština 1). Muslimanske kuce su Behrama hajmana i Huseina, sina Radice (ocito tek prešao na islam). U selu su i Vukdrag i Vuk sin Radonje, za koje se navodi da su sviraci odnosno glumci. Primicur je Vujicasin Vucine.Sinina je sredinom 16. stoljeca vecim dijelom pripadala timaru Omera seraskera(ceribaše), a manjim dijelom njegovom sinu Mehmedu. Ukupan prihod sela je bio 8.574 akce. Najviše prihoda je donosila pšenica koje se proizvodilo oko 1000 tovara.Postojalo je i 5 mlinova. Posjedu navedenog Omera seraskera je pripadao i zemin pored sela.Naselje i dalje ubrzano raste, tako da pocetkom 17 stoljeca ima ukupno 129 kuca,a spominje se pod imenom Sjenina. To je tada, po broju stanovnika, daleko najvece naselje (naravno, poslije grada Gracanice)nahije Sokol, a u vrhu cijelog Gracanickog kadiluka. Te 1604. godine je bilo 35 muslimanskih kuca i 94 nemuslimanskih.Porez je iznosio 17.000 akci. Veci iznos poreza u nahiji imala je samo Gracanica. Najviše je donosila proizvodnja žitarica (pšenice, prosa, jecma, raži, zobi) i šire od grožca. U Sjeniniu to vrijeme postoji i nekoliko posjeda: zemin Podseli? (u posjedu Osmana el Džindije), zemin Jahje (u posjedu njegovih kuca, sve muslimana sa 1 udovicom (po imenuSelima). Porez koji daje selo 1604. godine je iznosio 2.400 akci, najviše od raži.