Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

Found no item!

U Austriji je policija, na osnovu zahtjeva za pravnu pomoć iz BIH, oslobodila više žena, ali nije bilo hapšenja, objasnio je šef Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima u Saveznoj kriminalističkoj službi pukovnik Gerald Tacgern. Istraga u Austriji, kako je dodao, nalazi se tek na početku.

"Polazimo od toga da ima još više pogođenih žena. Uz to u toku je potraga za članovima bande. Žene nisu same od sebe došle u Austriju i ovdje prepuštene same sebi. Bilo je sigurno nadzornika, posrednika", objasnio je Tacgern.

Prema njegovim riječima, radilo se o "skrivenoj prostituciji" po hotelima. Članovi bande su iznajmljivali sobe za njihove žrtve, bez da su vlasnici hotela znali o kriminalnoj pozadini. Oni su redovno mijenjali lokacije, kako bi što manje upadali u oči.

Kriminalna organizacija iz BiH je djelovala na teritoriji cijele Austrije, a klijente je vrbovala preko svog internet sajta. U Austriji su otkrivene mlade djevojke iz BiH i Srbije, od kojih nijedna nije bila maloljetna, dodao je on.

Žene su, kako je naveo, djelimično bile upoznate da će se baviti pristitucijom, ali nisu ni pretpostavljale da će biti suočene sa lošim uslovima života, kao i malim primanjima.

Djelimično su i neke žrtve prevarene, jer su bile vrbovane kao plesačice.

Ako bi pokušale da odustanu i otrgnu se iz ralja kriminalaca one bi bile izložene velikom masivnom pritisku, prenio je Tacgern dodajući da su kriminalci primjenjivali nasilje i prijetnje da će porodice žrtava informisati da se prostituišu.

 

(Vijesti.ba / NN)