Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

Found no item!

Sve je ljekovito, ukusno i mirisno, svježe išlo u svijet upravo odavde i sve bi opet u kratkom roku odavde moglo tako lijepo i ukusno da ide. Sve, ali ne daju stranke. Ne daju centri. E pa moja Hercegovino, ako sebi želiš dobro odmjeri centralama ovim stranačkim od šake do lakta i lati se posla. U protivnom nema te, neće te biti. Neman će te progutati. Za čas posla.

Hercegovino, jednom progledaj svojim očima. Sarajevo tebe teško može podnijeti, a još teže razumjeti. Evo, ko je razumio Stočane i njihovu borbu protiv jarma i tmače. Nije niko. Par stotina Stočana došlo je u Sarajevo, i desetak Sarajlija, među kojima devet Stočana koji gore žive. Briga ikoga u Sarajevu za tamo nekim Stocem, Prozorom ali i za Čapljinom, Mostarom, još malo pa ni Konjic i Jablanica nikoga u Sarajevu neće zanimati. Ni ona čuvena jagnjetina pored ceste u Jablanici.

Evo, koga je briga što Mostar više od osam godina nema šansu za izbore. Niko u Sarajevu da se počeše po potiljku, i ne samo to što ne ferma ni nula posto, nego još govore dajte šta ste se to vi dolje pobunili dajte ljudima taj entitet pa da živimo složno, u sreći, ljubavi i rahatluku.. Da, da bi oni mogli lagano tokom ljetne sezone da se kroz Hercegovinu dočepaju mora i smoče noge u slanoj vodi, plivajući s ''gumenim mišićima do tespiha''. A to što u Mostaru ne možeš dobiti posao iako si akumuluirao 25.000 visokoškolovanih djevojaka i momaka, koga je to u Sarajevu briga. Ili što u Stocu ni poštar ne možeš biti kao što su Maca i Mačak bili i na pravdi Boga istjerani samo što nisu onakvi kakva bi Hercegovina okom Sarajeva trebala izgledati.

Nisam ti neki zagovornik jednoumlja i jednopartijskog sistema, nije mi ni privatno kroz familiju takav sistem donio sreću, ali nisam vala ni za ovo višestranačje. Posebno Hercegovini ne treba višestranačje. Kompletnoj Hercegovini, od Trebinja do Posušja, Neuma, Stoca i Konjica, Prozora, Jablanice i dakako, centra Hercegovine - Mostara! Posebno ovom području ne treba višestranačje s onim strankama koje su registrovane u Sarajevu. Nijedna stranka sa sjedištem u Sarajevu ne voli Hercegovinu. Ali neka ne misle da nam i ove neke što su registrovane van Sarajeva trebaju ili da nam žele dobro. Ma kakvi, sve su one iste. Posisaše odavde sve što vrijedi kao poput vampira, a vrate nam ''leševe'', ljušture i fekalije.

Za sada postoji samo jedna lokalna partija, ona je osnovana u Mostaru i zove se se PMP - Prva mostarska partija. Ali, kakve fajde i njoj kad nema priliku da zaigra političku utakmicu zvanu izbori. Vrijedilo bi, ako ništa drugo, razvlastiti po Hercegovini sve stranačke odbore i filijale iz Sarajeva i po uzoru na ovaj PMP iz takbe ideje iznjedriti nekakvu regionalnu stranku. Za lokalni nivo neka svaka čaršija ima svoj PP, i neka između dva P dodaje početno slovo svoje čaršije ili općine. Po tom modelu za izbore višeg nivoa bilo bi sjajno formirati neku regionalnu hercegovačku stranku istu onakvu recimo kakav je IDS (Istarska demokratska stranka) u Hrvatskoj. Čisto regionalna i čisto i autentično svoja, a hrvatska. I niko joj ništa ne može u toj regiji od stranaka koje su registrovane u Zagrebu.

Pa moja Bosno, pa moje lijepo i čisto Sarajevo, vidjeli bi onda kako bi nas bolje pazili i na nas lijepo gledali. Pa vi nemate pojma o grozdu grožđa, o smokvi, volja ti svježoj, volja suhoj, ne znate za lavandu, smilje i kadulju, ni pušiti ne bi mogli bez našeg duhana, a želite da mi s vama pušimo, kao što i pušimo više od 25 godina. Znate li šta je pelin, e nije on kadulja, on ti je biser kadulje, ne bi imali pojma od šipku i soku od njega, jagodi, trešnji, šta vi imate pojma o kavadi i paprici, krastavcu i patlidžanu, da vam o ljekovitom bilju Hercegovine ne govorim sada ili o čuvenoj plahi koja se oblikuje i nastaje baš ovdje na ovom suncu, na kršu, kamenu i na ovoj divnoj hercegovačkoj travi.

Jesu nekad Džemal Bijedić i Osman Pirija podigli ovaj kraj kada su ljudi govorili da je u to doba i bog (neuzubillahi) hodio po zemlji. Tada smo bili najbogatija republika, ma šta republika, najbogatija zemlja. Sve je ljekovito, ukusno i mirisno, svježe išlo u svijet upravo odavde i sve bi opet u kratkom roku odavde moglo tako lijepo i ukusno da ide. Sve, ali ne daju stranke. Ne daju centri. E pa moja Hercegovino, ako sebi želiš dobro odmjeri centralama ovim stranačkim od šake do lakta i lati se posla. U protivnom nema te, neće te biti. Neman će te progutati. Za čas posla.


Piše: Nermin Bise

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove Portala.
 

(Vijesti.ba / 24sata.info)