Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

Found no item!

Sjenina video

Forum zabave

  • No posts to display.

Sjenina Tracara

Login

Ko je na portalu: 13 gostiju i nema prijavljenih članova

Meso koje nam nude u supermarketima nije friško. Štaviše, pokvareno je, pokazalo je veliko "Avazovo" istraživanje o kvalitetu hrane koje smo uradili u Veterinarskom zavodu u Bihaću, koji nam je otvorio svoja vrata i uradio analize 15 uzoraka.

Da na policama i tezgama ima pokvarenih proizvoda štetnih za zdravlje ljudi, potvrđuju i podaci Agencije za sigurnost hrane BiH. Ova agencija, naime, prošle godine uradila je analize 10.716 uzoraka mesa i mesnih proizvoda. Njih 145 nije prošlo mikrobiološko testiranje!

Mesni proizvodi

- Prema do sada prikupljenim i obrađenim rezultatima u ovoj godini, kada je riječ o mesu i mesnim proizvodima, urađene su analize 11.933 uzorka, od čega 80 njih nije bilo ispravno - kazao nam je direktor Agencije Džemil Harić.

On je izrazio veliku zahvalnost "Dnevnom avazu" što je zarad zdravlja i sigurnosti građana pokrenuo ovu priču.

- Drago mi je što ste odlučili raditi mikrobiološke analize, jer je to prava slika koja upućuje na to da se hrana ne proizvodi u adekvatnim higijenskim uslovima. Samo tumačenje rezultata ovaj je put urađeno na način na koji se to radi u visokorazvijenim zemljama - kazao je Hajrić.

Naveo je da su u oblasti kontrole hrane mnoge stvari uređene, ali da je potrebno pojačati kontrole, na čemu će i insistirati.

Hajrić: Jače kontrole

Mirsada Hukić, stručnjak za mikrobiologiju, u izjavi za "Avaz" kazala je da bakterije u hrani mogu biti fatalne za ljude.

- Povećan broj koliformnih bakterija znači da je riječ o fekalnoj kontaminaciji. Dakle, u proizvodima, osim dobroćudnih bakterija, postoje i patogene, kao što je salmonela, koja može izazvati trovanje hranom – pojasnila je dr. Hukić.

Na infuziji

Istakla je da proces izlječenja od trovanja hranom može biti mukotrpan. No, sve ovisi o tome o kojoj je hrani i bakteriji riječ.

- Hranom se može otrovati iz mikroorganizama, što ste vi i pronašli tokom svog istraživanja. Ako dođe do oslobađanja enterotoksina u slatkoj hrani i onoj koja je puna proteina, tu nakon konzumacije imamo brze reakcije. Za sat do dva dolazi do povraćanja i proljeva. No, tu nema specifične terapije, nego se čovjeku daje tekućina da ne dehidrira. A nije rijedak slučaj da pacijent završi na infuziji - navela je Hukić, dodavši da bolest nije uvijek posljedica unošenja bakterije, nego toksina koji su se oslobodili u hrani.

Oprezno s mesom i mlijekom

Pokvarena hrana, potcrtava Hukić, može ozbiljnije utjecati na naše zdravlje.

- Meso i mesni proizvodi, ali i oni od mlijeka koji nisu kvalitetno obrađeni, u sebi imaju listeriju, koja djeluje na plodnost. Ako trudnica pojede takvu hranu, ta bakterija može izazvati različite posljedice na plod, čak i smrt bebe. Vrlo je opasno da hranu koja u sebi sadrži bakterije jedu osobe koje imaju druge bolesti, poput šećera ili problema sa srcem, jer takvi proizvodi mogu im iskomplikovati osnovnu bolest - napominje Hukić.

Curkić: Pokvarena jaja skoro su me koštala života

Pokvareno jaje Harisa Curkića skoro da je koštalo života. On se prije dvije godine, kako nam je jučer ispričao, liječio sedam dana u bolnici, jer je dobio salmonelu.

- Jaku bol u stomaku osjetio sam sat nakon što sam ručao. Dobio sam visoku temperaturu, tijelo mi je bilo iznemoglo, a bolovi u stomaku nesnošljivi. Odmah sam se javio ljekaru. Sve pretrage pokazale su da je najvjerovatnije riječ o salmoneli. Odmah su mi uključili infuziju zbog dehidracije. Nasreću, odmah su mi isprali želudac. Nekoliko dana ležao sam u bolnici, jer se povraćanje javljalo, a i temperaturu nisu mogli lako skinuti - ispričao je za "Avaz" Curkić.

Mlijeko vrati u ambalažu

Prvi odjeci našeg istraživanja pojavili su se dan nakon što smo objavili rezultate analize uzoraka hrane uzetih u Sarajevu, Bihaću i Travniku. Našoj redakciji javili su se brojni građani žaleći se da su za svoj novac, umjesto svježe hrane, dobili pokvarene proizvode.

Jedna građanka prijavila nam je da je u poznatom supermarketu u Sarajevu kupila mlijeko koje je pokvareno te da su joj nakon žalbe rekli da „mlijeko vrati u prvobitnu ambalažu i dostavi tržnom centru". Druga se požalila da je kupila pokvarene batake. Kaže da ih nije vratila trgovcu, nego ih je samo bacila.

Cazin: Staklo u brusnici

Nakon naše priče, kontaktirala nas je i Fatima Kličić, koja je u jednom tržnom centru u Cazinu kupila kesicu brusnica. No, osim brusnica, u ambalažu je upakovano i staklo!

- Osim što se neko mogao povrijediti, pitam se koliko je sterilan prostor gdje se ovo pakuje. Mnogim ljudima je to smiješno, ali ovo bi svi trebali ozbiljno shvatati - kazala je Kličić.

Nakon intervencije, kako je rekla, iz tržnog centra pristali su da kupljenu brusnicu uzmu u povrat.

I pas ostavio meso

Na lošu hranu koju nam nude u supermarketima požalila se i Sarajka Hajra M. Ona je kupila meso koje je pri kuhanju bilo neugodnog mirisa.

- Radilo se o velikom komadu junećeg mesa. Zbog mirisa odlučila sam da ga ne jedem, pa sam ga dala psu, koji ga je samo onjušio i ostavio. Ni on ga nije pojeo. Toliko od prvoklasnog i luksuznog mesa koje nam prodaju - kazala nam je jučer Hajra M.

Šokirala sam se kada sam pogledala zelenu unutrašnjost jajeta

Redakciji se obratila i Hamida N. Ona je kupila pokvarena jaja. Nasreću, nijedno nije pojela.

- Ustala sam da djeci napravim doručak. Jaja sam izlila u tavu. Na njima se nije vidjelo da su pokvarena. Šokirala sam se kada sam pogledala ljusku. Njena unutrašnjost bila je zelena. Skoro trećina školjke jaja bila je mućak - kaže Hamida.

(Vijesti.ba / Avaz)