Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

Found no item!

Sjenina video

Forum zabave

  • No posts to display.

Sjenina Tracara

Sinina je 1533. godine srednje veliko selo nahije Sokol. Imala je 21 kucu, sa 5 neoženjenihi primicura. Prihod Sinine tada je iznosio 3.475 akci, a pripadao je timaru Ejnehana.Ovo selo je tada najisturenije naselje nahije Sokol i uopce turskog carstva ka granici sa ugarskom koja je bila na rijeci Bosni,nizvodno od utvrde Doboj.Ovo naselje je, pored grada Gracanice,tokom cijelog 16. stolje?a imalo najbrž porastbroja stanovnika.

Login

Ko je na portalu: 9 gostiju i nema prijavljenih članova

Meso koje nam nude u supermarketima nije friško. Štaviše, pokvareno je, pokazalo je veliko "Avazovo" istraživanje o kvalitetu hrane koje smo uradili u Veterinarskom zavodu u Bihaću, koji nam je otvorio svoja vrata i uradio analize 15 uzoraka.

Da na policama i tezgama ima pokvarenih proizvoda štetnih za zdravlje ljudi, potvrđuju i podaci Agencije za sigurnost hrane BiH. Ova agencija, naime, prošle godine uradila je analize 10.716 uzoraka mesa i mesnih proizvoda. Njih 145 nije prošlo mikrobiološko testiranje!

Mesni proizvodi

- Prema do sada prikupljenim i obrađenim rezultatima u ovoj godini, kada je riječ o mesu i mesnim proizvodima, urađene su analize 11.933 uzorka, od čega 80 njih nije bilo ispravno - kazao nam je direktor Agencije Džemil Harić.

On je izrazio veliku zahvalnost "Dnevnom avazu" što je zarad zdravlja i sigurnosti građana pokrenuo ovu priču.

- Drago mi je što ste odlučili raditi mikrobiološke analize, jer je to prava slika koja upućuje na to da se hrana ne proizvodi u adekvatnim higijenskim uslovima. Samo tumačenje rezultata ovaj je put urađeno na način na koji se to radi u visokorazvijenim zemljama - kazao je Hajrić.

Naveo je da su u oblasti kontrole hrane mnoge stvari uređene, ali da je potrebno pojačati kontrole, na čemu će i insistirati.

Hajrić: Jače kontrole

Mirsada Hukić, stručnjak za mikrobiologiju, u izjavi za "Avaz" kazala je da bakterije u hrani mogu biti fatalne za ljude.

- Povećan broj koliformnih bakterija znači da je riječ o fekalnoj kontaminaciji. Dakle, u proizvodima, osim dobroćudnih bakterija, postoje i patogene, kao što je salmonela, koja može izazvati trovanje hranom – pojasnila je dr. Hukić.

Na infuziji

Istakla je da proces izlječenja od trovanja hranom može biti mukotrpan. No, sve ovisi o tome o kojoj je hrani i bakteriji riječ.

- Hranom se može otrovati iz mikroorganizama, što ste vi i pronašli tokom svog istraživanja. Ako dođe do oslobađanja enterotoksina u slatkoj hrani i onoj koja je puna proteina, tu nakon konzumacije imamo brze reakcije. Za sat do dva dolazi do povraćanja i proljeva. No, tu nema specifične terapije, nego se čovjeku daje tekućina da ne dehidrira. A nije rijedak slučaj da pacijent završi na infuziji - navela je Hukić, dodavši da bolest nije uvijek posljedica unošenja bakterije, nego toksina koji su se oslobodili u hrani.

Oprezno s mesom i mlijekom

Pokvarena hrana, potcrtava Hukić, može ozbiljnije utjecati na naše zdravlje.

- Meso i mesni proizvodi, ali i oni od mlijeka koji nisu kvalitetno obrađeni, u sebi imaju listeriju, koja djeluje na plodnost. Ako trudnica pojede takvu hranu, ta bakterija može izazvati različite posljedice na plod, čak i smrt bebe. Vrlo je opasno da hranu koja u sebi sadrži bakterije jedu osobe koje imaju druge bolesti, poput šećera ili problema sa srcem, jer takvi proizvodi mogu im iskomplikovati osnovnu bolest - napominje Hukić.

Curkić: Pokvarena jaja skoro su me koštala života

Pokvareno jaje Harisa Curkića skoro da je koštalo života. On se prije dvije godine, kako nam je jučer ispričao, liječio sedam dana u bolnici, jer je dobio salmonelu.

- Jaku bol u stomaku osjetio sam sat nakon što sam ručao. Dobio sam visoku temperaturu, tijelo mi je bilo iznemoglo, a bolovi u stomaku nesnošljivi. Odmah sam se javio ljekaru. Sve pretrage pokazale su da je najvjerovatnije riječ o salmoneli. Odmah su mi uključili infuziju zbog dehidracije. Nasreću, odmah su mi isprali želudac. Nekoliko dana ležao sam u bolnici, jer se povraćanje javljalo, a i temperaturu nisu mogli lako skinuti - ispričao je za "Avaz" Curkić.

Mlijeko vrati u ambalažu

Prvi odjeci našeg istraživanja pojavili su se dan nakon što smo objavili rezultate analize uzoraka hrane uzetih u Sarajevu, Bihaću i Travniku. Našoj redakciji javili su se brojni građani žaleći se da su za svoj novac, umjesto svježe hrane, dobili pokvarene proizvode.

Jedna građanka prijavila nam je da je u poznatom supermarketu u Sarajevu kupila mlijeko koje je pokvareno te da su joj nakon žalbe rekli da „mlijeko vrati u prvobitnu ambalažu i dostavi tržnom centru". Druga se požalila da je kupila pokvarene batake. Kaže da ih nije vratila trgovcu, nego ih je samo bacila.

Cazin: Staklo u brusnici

Nakon naše priče, kontaktirala nas je i Fatima Kličić, koja je u jednom tržnom centru u Cazinu kupila kesicu brusnica. No, osim brusnica, u ambalažu je upakovano i staklo!

- Osim što se neko mogao povrijediti, pitam se koliko je sterilan prostor gdje se ovo pakuje. Mnogim ljudima je to smiješno, ali ovo bi svi trebali ozbiljno shvatati - kazala je Kličić.

Nakon intervencije, kako je rekla, iz tržnog centra pristali su da kupljenu brusnicu uzmu u povrat.

I pas ostavio meso

Na lošu hranu koju nam nude u supermarketima požalila se i Sarajka Hajra M. Ona je kupila meso koje je pri kuhanju bilo neugodnog mirisa.

- Radilo se o velikom komadu junećeg mesa. Zbog mirisa odlučila sam da ga ne jedem, pa sam ga dala psu, koji ga je samo onjušio i ostavio. Ni on ga nije pojeo. Toliko od prvoklasnog i luksuznog mesa koje nam prodaju - kazala nam je jučer Hajra M.

Šokirala sam se kada sam pogledala zelenu unutrašnjost jajeta

Redakciji se obratila i Hamida N. Ona je kupila pokvarena jaja. Nasreću, nijedno nije pojela.

- Ustala sam da djeci napravim doručak. Jaja sam izlila u tavu. Na njima se nije vidjelo da su pokvarena. Šokirala sam se kada sam pogledala ljusku. Njena unutrašnjost bila je zelena. Skoro trećina školjke jaja bila je mućak - kaže Hamida.

(Vijesti.ba / Avaz)